Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

    Mübarek gün ve geceler her sene neden 10 gün öne geliyor?

    FIRTINA
    FIRTINA
    Moderatör


    Mesaj Sayısı : 3752
    Doğum tarihi : 09/08/69
    Kayıt tarihi : 08/12/09
    Tecrübe Puanı : 24
    Yaş : 55
    Ülke : Almanya

    Mübarek gün ve geceler her sene neden 10 gün öne geliyor? Empty Mübarek gün ve geceler her sene neden 10 gün öne geliyor?

    Mesaj tarafından FIRTINA Cuma Eyl. 10, 2010 4:00 am

    İlahi emirler Kamerî aylar ile bildirilmiştir

    İlahi emirlerin hakkıyla yapılması için doğru vakitlerin tespit edilmesi gerekmektedir. Bu vakitler ise Müslümanlara Kur'ân-ı Kerim’de ve hadislerde kamerî aylar ile bildirilmiştir. Kur'ân-ı Kerim, mesajlarının tamamını ay takvimi esasına göre indirmiştir. Haccın ne zaman başlayacağı, temel ibadetlerimizden orucun ne zaman başlayacağı, hangi gece veya gündüzlerin diğer gecelerden üstün olduğu veya feyiz ve bereket açısından daha önemli olduğu hep Hicrî Takvim esasına göre belirlenmiştir.

    Her toplum kendi takvimini oluştururken, kendileri için önemli saydıkları bir günü başlangıç olarak almışlardır

    Takvim, kültürle ve dolayısıyla DİN ile alakalı bir konudur. İbadetlerin vakitle oldukça alakalı olması, din sahiplerinin takvim konusundaki hassasiyetlerine sebep olmuştur. İslam dünyasında olduğu gibi Hıristiyan, Yahudi, Budist, Hindu ve diğer coğrafyalardaki insanların da takvimle münasebetinin din kaynaklı olduğu görülür.

    Romalılar, Roma’nın kuruluşunu, Hıristiyanlar, Hz. İsa’nın (as) doğumunu tarih başlangıcı olarak kabul etmişlerdir. Romalılar, Sezar zamanında, "Jülyen Takvimi" olarak düzenlemiş ve kullanmıştır. Yeniçağda Papa XII. Gregor tarafından düzenlenerek "Gregoryen Takvimi” olarak anılmıştır.

    Her toplum kendisi için önemli olan kültürel veya dini hadiseyi bir başlangıç olarak kabul ettiklerine göre İslam Devleti de elbette İslam için en mühim gördükleri hadise olan hicreti başlangıç kabul etmişlerdir.

    Hicri takvimin başlangıç senesi; Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (asm) ve müminlerin Mekke’den Medine’ye hicret ettikleri senedir. Başlangıç ayı ise; Cenab-ı Hakk'ın hicreti emrettiği, hem de Arabistan’da daha önce de ilk ay olarak kabul edilen “Muharrem” ayıdır.

    Mübarek geceler ve ramazan ayı da dolayısıyla Hicri takvime göre belirlenmiştir. Hicri takvimde ay yılı, Miladi takvimde ise güneş yılı esas tutulmuştur. Ay yılı, güneş yılından her yıl 10 gün geri kaldığından, mübarek gece ve gündüzler her yıl 10 gün önce gelmektedir.

      Forum Saati Perş. Kas. 21, 2024 12:41 pm