Sual: Ramazanda sağlık açısından yiyip içerken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
CEVAP
Bir doktor arkadaşımızın verdiği cevap şöyledir:
Ramazan
ayında, dengesiz beslenen kişilerde halsizlik, depresyon, mide ağrısı,
hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık problemi
görülebiliyor. Sahura kalkmamak veya sahurda fazla miktarda yağlı
besinler almak, iftarda ise, çok miktarda ve çok çeşitli yemekler, kan
şekerini hızla yükselten gıdaları almak, hızlı yemek yemek ve yeteri
kadar su içmemek yanlıştır. İftar ve sahurda ağır ve yağlı gıdalar
yerine hafif, posalı ve sebze ağırlıklı besinler tercih edilmeli.
Bazı tavsiyelerimiz şöyledir:
1- Besin yönünden dengeli bir iftar sofrası hazırlamaya dikkat etmeli.
2-
İftarda, ilk önce hafif, az yağlı gıdalar yenmeli. Çok yemek, boş olan
mideye yüklenilmesine sebep olur. Bu durumda sindirim zorlaşır, midede
ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi
sağlık problemleri yaşanır. Bunun için ilk oruç açıldığında hurma,
peynir, domates, zeytin, kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar veya çorba,
etli sebze yemeği gibi hafif yemeklerle iftara başlanmalı, sindirime
zaman tanıyarak 15-20 dakika sonra az yağlı ızgara et yemeği, kuru
baklagil, sebze yemeği, salata, ayran, cacık gibi yemeklerle devam
edilmeli.
3- Kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinç
pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı,
kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı, glisemik indeksi düşük
besinleri tercih etmeli.
4- Yemekler yavaş yavaş, iyi çiğneyerek yenmeli.
5- İftarda kızartma ve yağlı gıdalar yerine ızgara, haşlama, buğulama gibi usullerle pişirilmiş hafif yemekler tercih edilmeli.
6- Tatlı yerine hamurlu, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli.
7- İftar ile sahur arasında 2-2.5 litre su veya sulu içecekler içilmeli.
8- Ara öğün yenecekse, meyve yemeli.
9- Çay ve kahve, demirin emilimini azalttığı için, yemekten bir iki saat sonra içilmeli.
10-
İftarda henüz karın doymadan sigara içilmemeli. En az 20 dakika sonra
içilmeli. Vücutta hücreler gıda beklerken birden nikotin başta olmak
üzere zehir yoğunluğu ile karşı karşıya kalır. Bu durumda kan
pıhtılaşır ve kalp krizi riski artar. Oksijen taşıması gereken hücreler
bir anda zehir taşımaya başladığından, beyin hücreleri başta olmak
üzere çok sayıda hücre ölür. Vücutta ciddi anlamda zarar meydana gelir.
11-
Akşamki yemekle iktifa edilmemeli, sahura mutlaka kalkılmalı, az da
olsa sahurda yemek yenmeli ve hafif besinler tercih edilmeli. Çok uzun
açlıklarda kan şekeri ve tansiyon düşer, boş midede asit salgısı artar.
Ertesi gün ise aç kalma süresinin uzamasıyla metabolik hız düşer,
halsizlik, baş ağrısı görülür. Bunun için geceyi ve ertesi günü aç
geçirmemek için mutlaka sahura kalkılmalı.
12- Sahurda yenilen
besinlerin miktarı ve çeşidi çok önemlidir. Sahurda yağlı ve ağır
besinler metabolizma hızı yavaş olduğundan vücuda alınan besinlerin
yağa dönüşümü daha fazla olur.
Ayrıca bu tür yağlı ve ağır
besinler yenip ardından yatıldığında ciddi mide rahatsızlıkları
görülebilir. Sahurda bunların yerine daha hafif, yağ oranı düşük,
günlük alınması gereken protein ihtiyacının karşılanması bakımından
protein içeriği yüksek, kan şekerini hızla yükseltmeyen kompleks
şekerlerden oluşan bir öğün tercih edilmeli.
Süt, peynir,
zeytin, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık, biber, reçel gibi
kahvaltılık besinler veya süt, yulaf gevreği, meyve gibi besinlerden
oluşan hafif bir öğün en uygunudur. Günlük su ihtiyacı 2-2.5 litredir
ve bütün gün su içilemeyeceğinden dolayı sahurda bol sıvı alınmalı.
CEVAP
Bir doktor arkadaşımızın verdiği cevap şöyledir:
Ramazan
ayında, dengesiz beslenen kişilerde halsizlik, depresyon, mide ağrısı,
hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık problemi
görülebiliyor. Sahura kalkmamak veya sahurda fazla miktarda yağlı
besinler almak, iftarda ise, çok miktarda ve çok çeşitli yemekler, kan
şekerini hızla yükselten gıdaları almak, hızlı yemek yemek ve yeteri
kadar su içmemek yanlıştır. İftar ve sahurda ağır ve yağlı gıdalar
yerine hafif, posalı ve sebze ağırlıklı besinler tercih edilmeli.
Bazı tavsiyelerimiz şöyledir:
1- Besin yönünden dengeli bir iftar sofrası hazırlamaya dikkat etmeli.
2-
İftarda, ilk önce hafif, az yağlı gıdalar yenmeli. Çok yemek, boş olan
mideye yüklenilmesine sebep olur. Bu durumda sindirim zorlaşır, midede
ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi
sağlık problemleri yaşanır. Bunun için ilk oruç açıldığında hurma,
peynir, domates, zeytin, kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar veya çorba,
etli sebze yemeği gibi hafif yemeklerle iftara başlanmalı, sindirime
zaman tanıyarak 15-20 dakika sonra az yağlı ızgara et yemeği, kuru
baklagil, sebze yemeği, salata, ayran, cacık gibi yemeklerle devam
edilmeli.
3- Kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinç
pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı,
kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı, glisemik indeksi düşük
besinleri tercih etmeli.
4- Yemekler yavaş yavaş, iyi çiğneyerek yenmeli.
5- İftarda kızartma ve yağlı gıdalar yerine ızgara, haşlama, buğulama gibi usullerle pişirilmiş hafif yemekler tercih edilmeli.
6- Tatlı yerine hamurlu, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli.
7- İftar ile sahur arasında 2-2.5 litre su veya sulu içecekler içilmeli.
8- Ara öğün yenecekse, meyve yemeli.
9- Çay ve kahve, demirin emilimini azalttığı için, yemekten bir iki saat sonra içilmeli.
10-
İftarda henüz karın doymadan sigara içilmemeli. En az 20 dakika sonra
içilmeli. Vücutta hücreler gıda beklerken birden nikotin başta olmak
üzere zehir yoğunluğu ile karşı karşıya kalır. Bu durumda kan
pıhtılaşır ve kalp krizi riski artar. Oksijen taşıması gereken hücreler
bir anda zehir taşımaya başladığından, beyin hücreleri başta olmak
üzere çok sayıda hücre ölür. Vücutta ciddi anlamda zarar meydana gelir.
11-
Akşamki yemekle iktifa edilmemeli, sahura mutlaka kalkılmalı, az da
olsa sahurda yemek yenmeli ve hafif besinler tercih edilmeli. Çok uzun
açlıklarda kan şekeri ve tansiyon düşer, boş midede asit salgısı artar.
Ertesi gün ise aç kalma süresinin uzamasıyla metabolik hız düşer,
halsizlik, baş ağrısı görülür. Bunun için geceyi ve ertesi günü aç
geçirmemek için mutlaka sahura kalkılmalı.
12- Sahurda yenilen
besinlerin miktarı ve çeşidi çok önemlidir. Sahurda yağlı ve ağır
besinler metabolizma hızı yavaş olduğundan vücuda alınan besinlerin
yağa dönüşümü daha fazla olur.
Ayrıca bu tür yağlı ve ağır
besinler yenip ardından yatıldığında ciddi mide rahatsızlıkları
görülebilir. Sahurda bunların yerine daha hafif, yağ oranı düşük,
günlük alınması gereken protein ihtiyacının karşılanması bakımından
protein içeriği yüksek, kan şekerini hızla yükseltmeyen kompleks
şekerlerden oluşan bir öğün tercih edilmeli.
Süt, peynir,
zeytin, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık, biber, reçel gibi
kahvaltılık besinler veya süt, yulaf gevreği, meyve gibi besinlerden
oluşan hafif bir öğün en uygunudur. Günlük su ihtiyacı 2-2.5 litredir
ve bütün gün su içilemeyeceğinden dolayı sahurda bol sıvı alınmalı.